המרכז לטיפול בטחורים

פיסטולה לייזר

פיסטולה לייזרפיסטולה היא מצב רפואי המצריך טיפול. לפיסטולה יש רמות שונות של חומרה. מידת החומרה של הפיסטולה, התמונה הקלינית, העדפת המטופל והרופא יקבעו את דחיפות הטיפול ואת אופן הטיפול. בדרך כלל ימליצו לכם על ניתוח לתיקון הבעיה, שכן נחשב לפתרון המוחלט המאפשר ריפוי. על טיפול בפיסטולה על ידי לייזר נרחיב במאמר  הבא.

 

פיסטולה לייזר- מהי פיסטולה?

פיסטולה היא בעיה רפואית המתארת מצב בו קיים חיבור לא תקין בין שני איברים בגוף. מקור המילה הוא בלטינית והפירוש שלה הוא צינור. אנשים שסובלים מפיסטולה למעשה סובלים מחיבור שני איברים או חללים בגוף, אשר בדרך כלל לא מחוברים ואין סיבה לחיבור שלהם. כלומר הפיסטולה היא מעין צינור לא רצוי המאפשר דליפה או מעבר של נוזלים לחללים אליהם אינו צריך להגיע.

פיסטולה נגרמת משלושה מצבים אפשריים-

פיסטולה לייזר- סוגי פיסטולות

קיימים סוגים שונים של פיסטולות המחברות בין איברים לאיברים אחרים ביניהם בין הפה לאף, בין איברים מסוימים לעור, בין פי הטבעת לבין העור ועוד. כל פיסטולה כזו גורמת לקשיים אחרים. 

ריכזנו לכם סוגים מרכזיים של פיסטולות- 

 

פיסטולה לייזר- מה זה אומר?

אחת השיטות החדשות, שנוספו לאחרונה לשיטות הטיפול בפיסטולה היא על ידי אנרגיית לייזר. שיטה זו פותחה באיטליה ופרסמה שיעורי ריפוי גבוהים מאוד בהשוואה לטכניקות אחרות, בשיעור של כ-80% הצלחה. כמו כן, שיטה זו מאפשרת לטפל בפיסטולה עם סיבוכים נמוכים מאוד ומאפשרת למטופל לחזור לשגרת החיים שלו בתוך ימים בודדים. 

בשיטת טיפול זו, למעשה מעבירים דרך תעלת הפיסטולה סיב גמיש. סיב זה מעביר אנרגיית לייזר הצורבת את דפנות תעלת הפיסטולה. על ידי צריבת דפנות התעלה, התעלה מצטמצמת באופן מידי. שיטה זו מאפשרת ריפוי לטווח ארוך. 

פיסטולה לייזר- ניתוחים אפשריים

ניתוח זה הוא הניתוח הנפוץ ביותר. ניתוח לפתיחת תעלת פיסטולה או בשמו פיסטולוטומיה הוא ניתוח בו יש לחתוך את הפיסטולה לאורכה. החתך מתבצע מהפתח הפנימי עד לפתח החיצוני. לאחר מכן יש לנקות את המוגלה שהצטברה בתעלת הפיסטולה. לאחר ניקוי התעלה המנתח ישטח את תעלת הפיסטולה. לאחר הניתוח יהיה זמן החלמה של כחודש עד חודשיים ובו הפיסטולה תהפוך לצלקת שטוחה.

כפי שציינו קודם, פיסטולה עלולה להיות פיסטולה נרכשת המתפתחת כתוצאה ממחלה, זיהום או חבלה. פיסטולה פריאנלית היא בדרך כלל תוצר של זיהום. החיבור לתעלת פי הטבעת נחשף יותר ויותר לחיידקים והפיסטולה מתמלאת במוגלה שעלולה להתנקז מהפתח החיצוני. לא תמיד ניקוז המוגלה טוב והדבר גורם לכאבים, נפיחות ואף חום. עם תסמינים כאלו יש לבצע ניקוז מידי. 

ניקוז זה מתבצע על ידי העברת חוט (סטון) דרך תעלת הפיסטולה ונקשר מחוץ לה. כך התעלה נשארת פתוחה ומנוקזת. 

טיפול על ידי קשירת חוט סיטון יכול להימשך מספר חודשים ולעתים כולל מספר ניתוחים. 

ניתוח זה מתאים לטיפול במספר מצבים-

לעתים הטיפול יכלול גם טיפול אנטיביוטי שיכול להקטין את כמות ההפרשה. אך יש לקחת בחשבון כי הטיפול האנטיביוטי לא יסגור את הפתח. 

במצבים בהם הפיסטולה שטחית ניתן לבצע ניתוח דפיניטיבי בו למעשה כורתים את הפיסטולה. ניתוח דפיניטיבי מיועד לסגור את הפיסטולה. הדרך הטובה ביותר לכך היא לכרות את הפיסטולה עצמה או את הרקמה שמעליה. 

טכניקה זו מתאפשרת במקרים בהם מהלך הפיסטולה שטחי ומערב רק מעט משריר הטבעת. שריר הטבעת שולט על היציאות ולכן חשוב מאוד שהניתוח לא יפגע בהם ושהם ישמרו כהלכה, על מנת לא לפגוע בשליטה של המטופל על היציאות שלו. 

במקרים בהם הפיסטולה חוצה הרבה רקמת שריר יש צורך בניתוחים אחרים שישמרו את שרירי פי הטבעת. 

פקק ביו פרוסטתי, הוא פקק העשוי מקולגן אנושי, כלומר חלבון שמרכיב את רקמת החיבור. הפקק מגיע בצורת חרוט והוא מאפשר שימוש לחסימת הפתח הפנימי של הפיסטולה. 

הפקק מוכנה לתעלת הפיסטולה, על מנת לחסום אותה. לאחר מכן, יש לתפור את להדביק את הפקק אל הרקמה על מנת שלא יזוז ממקומו ולא יחסום את הפתח החיצוני לחלוטין. כאשר הפקק אינו חוסם את הפתח החיצוני הפיסטולה יכולה להמשיך להתנקז. סביב הפקק הביו פרוסתטי תגדל רקמה חדשה שתאפשר ריפוי של הפיסטולה. 

הליך זה עלול לכלול סיבוכים שונים הכוללים היווצרות של מורסות חדשות (גושים) או אפילו יציאה של הפקק ממקומו.

בניתוח זה למעשה מניידים רירית ושרירית מהדופן הפנימית של הרקטום ומקדמים אותם על מנת לכסות את הפתח הפנימי של הפיסטולה. על ידי כיסוי הפתח הפנימי של הפיסטולה ניתן למנוע את הקשר בין הפתחים של הפיסטולה. כך מפסיקים את הזנת החיידקים אל הפיסטולה ומאפשרים סגירה שלה. ניתוח מתלה רקטום מתבצע בדרך כלל דרך פי הטבעת והוא מצריך אשפוז של מספר ימים. 

כפי שציינו בניתוח לקשירת סטון, הסטון הוא סוג של חוט המועבר כלולאה דרך תעלת הפיסטולה. בחוט סטון ניתן להשתמש גם לחיתוך הדרגתי של הרקמה שנמצאת מעל גג הפיסטולה. החיתוך ההדרגתי מאפשר הצטלקות וגם אם נחתך שריר הוא לא יהיה חתוך כולו. החיתוך ההדרגתי מקטין את הסיכון לפגיעה בתפקוד השריר הטבעתי, אך יש לקחת בחשבון שעדיין קיימים סיכונים לכך, שכן הסיכון לא נעלם לחלוטין.

בטכניקה זו יש לחזור לביקורים חוזרים במרפאה על מנת לבצע מתיחה.

Exit mobile version