פיסטולה

צרו איתנו קשר

*טיפול טבעי נגד טחורים

פיסטולהליקויים באזור פי הטבעת עלולים לגרום לכאבים ממושכים ולשיבושים בתפקודה התקין של המערכת לרבות דימום ופגיעה בסוגרים. פיסטולה בפי הטבעת נחשבת לתופעה שכיחה באזור פי הטבעת, והיא נובעת כתוצאה מגורמים שונים.

הפיסטולה עשויה להופיע באזורים שונים בגוף, ומתמקמת במעין תעלה המחברת באופן לא טבעי בין שני חלקי גוף אשר אינם אמורים להתחבר מבחינה אנטומית. קיימים סוגים שונים של פיסטולות. לעתים הפיסטולה משתרעת על פני מספר תעלות ולעתים היא מתבטאת בתעלה בודדת.

מגוון הגורמים לפיסטולה

גורמים שונים אחראים להיווצרות פיסטולה. לעתים היא נובעת ממורסה, אבצס, שלא התנקזה כראוי או התפוצצה במפתיע ללא טיפול מקדים. לרוב המורסה נוצרת כתוצאה מחיידקים אשר הצטברו בבלוטה באזור פי הטבעת, הליך אשר מוביל לריבוי מוגלה באזור. לעתים הפיסטולה קשורה למחלות מעיים כרוניות כגוון קרוהן או קוליטיס, שכן מחלות אלה מתבטאות בדלקת באזור, הליך שעלול להוביל לתופעות נלוות שונות.

מעבר לכך, תופעה זו עלולה להופיע במקרים של סרטן הרקטום, דלקת הריאות, או בקרב אנשים הלוקים במחלות המועברות דרך מגע מיני, כמו איידס או סיפיליס. בנוסף, נראה כי תופעה זו קשורה לרוב במין המטופל, שכן ברוב המקרים הפיסטולה מופיעה בעיקר בקרב גברים בעשור השלישי לחייהם ומעלה.

תסמיני פיסטולה

הסימפטומים הנלווים להיווצרות הפיסטולה קשורים בגורמים השונים להיווצרותה בין אם מדובר במחלת מעיים, או בהופעת מורסה. בנוסף, התסמינים תלויים במיקום הפיסטולה ובמאפייניה. בחלק מהמקרים, הפיסטולות מאופיינות במרקם שטחי, כאשר התעלה חולפת מתחת לפני העור סמוך לפי הטבעת, ובמקרים אחרים התעלה מתפרשת אל מעבר לשרירי הסוגרים.

ברוב המקרים התסמינים האופינים להופעת הפיסטולה באים לידי ביטוי בכאבים רבים באזור פי הטבעת המפריעים לתנועתיות תקינה של המטופל הן בזמן ישיבה והן בזמן תנועה. בנוסף, מופיע גירוי עז של העור באזור פי הטבעת ודימום בעת התרוקנות.

אם הפיסטולה נובעת ממורסה, ניתן לחוש בעייפות כללית בגוף, לרבות הופעה של חום גבוה. כאשר הפיסטולה קשורה בקיומן של מחלות מעיים, הרי שייתכנו תופעות נוספות המאפיינות מחלות אילו, כגון כאבי בטן, בחילות וירידה במשקל.

אבחון פיסטולה

האבחון מתחלק למספר שלבים, כאשר בתחילה, בטרם ביצוע הבדיקות עצמן, המטופל יספר על התסמינים המלווים אותו וכן ישאל באשר לקיומם של גורמים שונים העשויים להצביע על קיומה של הבעיה. לאחר מכן תתבצע בדיקה פיזית על ידי פרוקטולוג מומחה לצורך בדיקה מעמיקה של אזור פי הטבעת, זאת לצורך איתור ממצאים המאששים את קיומה של הפיסטולה ועל מנת לקבוע את אופן המשך הטיפול בבעיה.

בהמשך תתבצע בדיקה רקטלית ידנית, במהלכה תתבצע בדיקה חודרנית של פי הטבעת  על ידי חדירת אצבע באופן סטרילי, זאת לצורך בדיקה ממשית של האזור לצורך איתורה המדוייק של הפיסטולה ומדידת התפרשותה על פני אזור פי הטבעת, זאת בנוסף לבדיקת תפקוד שרירי הסוגר. במידה והמטופל סובל ממחלת מעיים תתבצע במקביל בדיקת ct, זאת לצורך הערכת עוצמת הדלקת.

לעתים, כאשר מדובר בפיסטולה מסועפת בעלת מספר תעלות, יהיה צורך בביצוע בדיקת ממוחשבות כגון אולטרסאונד, MRI ו-CT לקבלת תמונה מעמיקה של האזור.

טיפול בפיסטולה

ברוב המקרים, על מנת לטפל בפיסטולה באופן האפקטיבי ביותר אין מנוס מביצוע פעולה כירורגית, שכן  ברוב רובם של המקרים הפיסטולה אינה נרפאת מעצמה. אולם, סוג הניתוח תלוי במידת התפשטותה של הפיסטולה ובמיקומה, זאת לצורך טיפול מיטבי בתופעה ושמירה על תפקוד תקין של שרירי הסוגר. ברוב המקרים, כשתסמיני פיסטולה פשוטים, יש לבצע ניתוח פיסטולוטומיה במהלכו מבצעים חתך לאורך הפיסטולה, לצורך ניקוייה והשטחתה.

במקרים אחרים, כאשר קיים חשש לפגיעה עתידית בשרירי הסוגרים  הניתוח יתבצע באמצעות שיטת סיטון, המתאפיינת בהחדרת חוט מיוחד לאורך תעלת הפיסטולה, זאת לצורך ניקוי אפקטיבי של התעלה, וניקוז הדרגתי של מוגלה אשר הצטבר בה. לעתים, במקרים בהם מדובר בפיסטולה מסועפת אשר מתפרשת אל מעבר לשרירי הסוגר, יהיה צורך בניתוחים משמרי שרירים, אולם יש לקחת בחשבון כי ניתוחים אלה פחות יעילים לטווח הרחוק.

הטיפול היחיד לריפוי פיסטולה אשר אינו מצריך התערבות כירורגית הנו- טיפול באמצעות דבק פיברין, כאשר דבק זה מוחדר פנימה אל תוך תעלת הפיסטולה על מנת למנוע את התפשטותה. למרות שמדובר בהליך פשוט ומהיר, נראה כי הוא אינו מספק תוצאות חיוביות לטווח הרחוק ולרוב אינו מונע את הישנות המצב.

ניתוח פיסטולה – מה זה וכיצד זה נראה?

הדבר הראשון שחשוב ביותר לציין כאשר מדברים על ניתוח להתמודדות עם פיסטולה זה כי אחת המטרות העליונות ביותר כאשר מדובר על סוג זה של ניתוח, זה כי במהלך ניתוח זה חשוב לשמור על השרירים של פי הטבעת שלנו. שרירים אלה כאמור, אחראים ושולטים על פתיחה וסגירה של הסוגרים בגוף שלנו, ופגיעה בשרירים אלה שמהלך הניתוח – עשויה להיות חמורה וקשה מנשוא. ישנם כמה סוגים כיום לביצוע ניתוחים שמתמודדים עם פיסטולה, אך כל הניתוחים בלי יוצא מן הכלל חייבים להתבצע דרך פי הטבעת שלנו.

מה הוא אורך הניתוח להוצאת פיסטולה?

גם עבור שאלה זו, אין תשובה חד משמעית, שכן כל סוג וסוג של פיסטולה גורר אחריו אורך ניתוח שונה לגמרי. אורך הניתוח כאמור, מושפע גם מסוג הפסיטולה והחומרה של הפסיטולה הספציפית, אך גם מסוג הניתוח שהמטופל עצמו עובר. כאשר מדובר על פיסטולה אשר נמצאת בקרבה גדולה יחסית לעור שלנו, אזי שאורך הניתוח יהיה כחצי שעה לערך. מנגד, כאשר מדובר על פיסטולה אשר התפתחה, והגיעה לכמה וכמה תעלות שונות, או לחלופין, פיסטולה אשר מתפתחת במעמקים של הרקמות של שריר הטבעת שלנו – אזי שבמצבים אלה הניתוח יימשך כנראה לפרק זמן ארוך בצורה משמעותית.

כיצד אנחנו אמורים להרגיש לאחר סיום הניתוח להוצאת הפיסטולה?

עלינו לזכור שמדובר על ניתוח לא פשוט כלל, על אף שהרמה המקצועית כיום של הרופאים המעבירים את הניתוח הזה בעולם המערבי הינה גבוהה למדי. לרוב, אתם עשויים להרגיש כאבים כשבועיים לאחר סיום הניתוח, אך כמובן, שמדובר על מצב נתון אשר משתנה בין מטופל לבין מטופל, ומדובר על מצב אשר מושפע גם מסוג הפיסטולה של אותו המטופל הספציפי.

לסיכום, אם אתם סובלים מפיסטולה, יש המון דרכים לטפל בבעיה. ראשית כל, עליכם למצוא רופא טוב, מקצועי עליו אתם סומכים במאת האחוזים, לקחת חלק מאבחון מקצועי ומדויק ומשם לבחור את הטיפול שהכי מתאים לכם ולחומרת המצב שלכם. חשוב מאוד לטפל בבעיה ולא להזניח אותה, שכן המצב עלול להחמיר במידה ולא מטפלים בזה כמו שצריך.

ד"ר מור מצליח

ד"ר מור מצליח

ד"ר מור מומחית לכירוגיה כללית עם התמחות בתחומים נלווים. מור בעלת ניסיון עשיר מאד בתחום של למעלה מ 15 שנה בהם עסקה בניתוחים שונים ופורומים מקצועיים

חייג עכשיו!
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!