פיסטולה לנרתיק

צרו איתנו קשר

*טיפול טבעי נגד טחורים

פיסטולה לנרתיקפיסטולה לנרתיק היא פיסטולה המחברת בין מערכת העיכול או השתן לבין הוואגינה, איבר המין הנשי. פיסטולה זו גורמת לכאבים בנרתיק ואף הפרשה של גזים או צואה מהאזור. הדבר קורה בעיקר בקרב נשים שעברו סיבוכי לידה. על פיסטולה לנרתיק נרחיב במאמר הבא. 

 

פיסטולה לנרתיק- מהי פיסטולה?

לפני שנסביר מהי פיסטולה לנרתיק כדאי להבין מהי פיסטולה. פיסטולה היא בעיה רפואית המתארת מצב בו קיים חיבור לא תקין בין שני איברים בגוף. מקור המילה הוא בלטינית והפירוש שלה הוא צינור. אנשים שסובלים מפיסטולה למעשה סובלים מחיבור שני איברים או חללים בגוף, אשר בדרך כלל לא מחוברים ואין סיבה לחיבור שלהם. כלומר הפיסטולה היא מעין צינור לא רצוי המאפשר דליפה או מעבר של נוזלים לחללים אליהם אינו צריך להגיע.

פיסטולה נגרמת משלושה מצבים אפשריים-

  • פיסטולה מולדת- נחשב למצב נדיר מאוד. 
  • פיסטולה נרכשת- פיסטולה שהתפתחה במהלך השנים מסיבות שונות כמו מחלה, זיהום או חבלה. 
  • פיסטולה מתוכננת- קיימים מצבים בהם יוצרים פיסטולה בכוונה. לדוגמא, ניתוח בו יוצרים פיסטולה עורקית ורידית בשורש כף היד המיועד לטיפולי המודיאליזה.  

קיימים סוגים שונים של פיסטולות המחברות בין איברים לאיברים אחרים ביניהם בין הפה לאף, בין איברים מסוימים לעור ועוד. כל פיסטולה כזו גורמת לקשיים אחרים. 

פיסטולה לנרתיק- מה זה?

פיסטולה לנרתיק היא פיסטולה המחברת בין מערכת העיכול או מערכת השתן לבין הוואגינה. נשים הסובלות מפיסטולה הן בדרך כלל נשים שעברו סיבוכי לידה או לידות ביתיות ללא סיוע של מיילדת, נשים הסובלות מקרוהן, פציעה שנגרמה בילדות או סיבוכים של ניתוחים שבוצעו באזור האגן. כתוצאה מפיסטולה לנרתיק, הנשים עלולות לסבול מבריחת שתן, בריחת צואה והפרשה של גזים מהאזור. 

פיסטולה לנרתיק גורמת בעיקר לסטיגמה חברתית חמורה ולחוסר ביטחון בקרב הנשים שסובלות ממנה. אלה נגרמים בגלל ריח הגוף, תפיסות של חוסר הקפדה על היגיינה, הנחה מוטעית בנוגע למחלות מין ואף בעיות פוריות. 

פיסטולה לנרתיק עלולה להשפיע על פוריות האישה. הנזקים שנגרמים לרחם מקשים על הריונות עתידיים. כמו כן, הלידה המסובכת מאופיינת באובדן דם משמעותי והלם. אלה עלולים לגרום לנזקים במרכזי ההורמון העדינים במוח. 

 

פיסטולה לנרתיק- גורמים

כפי שציינו, נשים הסובלות מפיסטולה הן בדרך כלל נשים שעברו סיבוכי לידה או לידות ביתיות ללא סיוע של מיילדת, נשים הסובלות מקרוהן, פציעה שנגרמה בילדות או סיבוכים של ניתוחים שבוצעו באזור האגן.

אך כיצד זה גורם לפיסטולה בנרתיק?

כאשר יש לידה מסובכת, היא יוצרת התכווצויות. התכווצויות אלה דוחפות את ראש התינוק נגד עצם האגן של האם. כתוצאה מכך, הרקמות הרכות בין ראש התינוק לבין עצם האגן נשארות דחוסות ולא מקבלות מספיק זרימת דם. חוסר זרימת דם מספקת, גורם למוות של רקמה עדינה. במצב זה נוצרים חורים בין שלפוחית השתן של היולדת והנרתיק או בין החלחולת והנרתיק.  

נשים שיולדות או נשים לאחר לידה צריכות לגלות ערנות בנוגע למצב שלהן, שכן טיפול נכון בלידה יכול למנוע היווצרות של פיסטולה ולהפך- טיפול לא נכון ייגרום להתפתחותה. אפשרויות הסיבוך בלידה הן רבות ומחייבות קבלת טיפול בזמן המתאים. 

גם נשים במדינות מפותחות המקפידות על הבריאות שלהן עלולות לסבול מפיסטולה, מאחר והיא יכולה להיגרם ממגוון גורמים אחרים כמו שגיאה כירורגית, סיבוך של ניתוחים באזור, סבל ממושך של מעלות מעי דלקתיות ביניהן קרוהן או קוליטיס, טיפולי קרינה לסרטן האגן, קרע  עמוק בנקבים לאחר הלידה או בעיות בריאות אחרות. 

 

פיסטולה לנרתיק- תסמינים

פיסטולה לנרתיק לא כואבת אך היא גורמת למגוון של תסמינים אחרים-

  • מעברי שתן בלתי רצוניים- בריחות שתן שעלולות לגרום לבעיות לכלוך מביכות, זיהומים וכיבים חמורים בדרכי הנרתיק. 
  • מעברי צואה בלתי רצוניים- בריחות צואה גם הן עלולות לגרום לבעיות לכלוך מביכות שלא ניתן לשלוט עליהן, לזיהומים ולכיבים חמורים בדרכי הנרתיק. 
  • נזק עצבי- בקרב חלק מהמטופלות עלול להיגרם שיתוק שנגרם באמצעות נזק עצבי. 
  • דליפת או זרימת נוזלים מהנרתיק. 
  • הפרשות מצחינות כדוגמת גזים מהנרתיק. 
  • איבר המין והאזור שלו עלולים להיות נגועים או כואבים. 

 

פיסטולה לנרתיק- כיצד מאבחניםפיסטולה לנרתיק- כיצד מאבחנים?

התסמינים שציינו מעל, מהווים סימן ברור למצב. אישה שסובלת מהסתמינים הללו חייבת ללכת לרופא ולקבל טיפול. הרופא בדרך כלל ידבר עם המטופל על התסמינים מהם סובלת וינסה להבין מה הגורם להם- ישאל על ניתוחים קודמים שעברה, מחלה שסבלה ממנה, האם עברה טראומה, או כל דבר שעלול היה לגרום לפיסטולה להתפתח. הרופא ישתמש בספקולום בבדיקה גופנית, על מנת לבחון את קירות הנרתיק ואת המצב שלהם. 

ניתן לבצע גם בדיקות אחרות כמו החדרת חומר צבע לנרתיק, לשלפוחית או לפי הטבעת. על ידי כך ניתן לאתר סימני דליפה. כמו כן ניתן לבצע בדיקת שתן ולבדוק האם יש זיהום. בדיקה נוספת היא בדיקת דם דרכה ניתן לבדוק את סימני הזיהום בגוף. בדיקת הנזק הכללי לרקמות תתבצע על ידי צילום רנטגן.

 

פיסטולה לנרתיק- טיפול

במצב שיש פיסטולה בנרתיק יש לטפל בה על ידי ניתוח. לפני הניתוח הרופא יבחן את בריאות הרקמה ויטפל בה טיפול ראשוני. בדרך כלל יהיה צורך בטיפול תרופתי או בטיפול מקומי בפצע. הטיפול הזה יאפשר ריפוי של הרקמות טרם הניתוח. 

במידה שהאישה סובלת ממחלת מעי דלקתית כמו קרוהן או קוליטיס, לא יהיה ניתן לבצע את הניתוח בזמן התלקחות התסמינים. במידה שהפיסטולה גדולה, יכול להיות מצב בו יבצעו קולוסטומיה בו ישמרו את המצב. 

לאחר הניתוח- אם מופיעים סימני זיהום כמו חום, רגישות, נפיחות, אודם וכדומה יש לפנות לקבל טיפול רפואי באופן מידי. 

על מנת להימנע מפיסטולה חשוב מאוד להקפיד לקבל טיפול רפואי נכון בלידה ובמידת הצורך לקבל טיפול חירום כמו ניתוח קיסרי מהיר ובטוח. ההמלצה שלנו היא לקבל תמיכה במהלך ההיריון מאנשי מקצוע בתחום הבריאות שהוכשרו לטיפול בהריונות ותכנון משפחה.

פיסטולה לנרתיק- סוגי פיסטולות נוספות

קיימים סוגים שונים של פיסטולות המחברות בין איברים לאיברים אחרים ביניהם בין הפה לאף, בין איברים מסוימים לעור, בין פי הטבעת לבין העור ועוד. כל פיסטולה כזו גורמת לקשיים אחרים. 

ריכזנו לכם סוגים מרכזיים של פיסטולות- 

  • פיסטולה פריאנלית- פיסטולה בפי הטבעת, המחברת בין תעלת הרקטום לבין העור וגורמת להיווצרות של פתח נוסף מלבד פי הטבעת. פיסטולה זו כוללת תסמינים כמו כאב מתמשך, שלשולים, דם או מוגלה צואה, ירידה במשקל ועוד. 
  • פיסטולה אנטרו אנטרלית- פיסטולה המחברת בין שני חלקי מעי הדק, הגורמת למעקף לא רצוי שגורם למזון לדלק על חלק משמעותי במעי הדק בו מתרחש תהליך העיכול. במקרה של פיסטולה גדולה התסמינים יהיו תת ספיגה וכתוצאה מכך שלשולים, התייבשויות, כאבי בטן וירידה במשקל. 
  • פיסטולה אנטרו קוטאנית- פיסטולה המחברת בין הקיבה/ המעי לעור וגורמת לתוכן שלהם לצאת אל מחוץ לגוף דרך פתח בעור. בפיסטולה זו יש סיכון משמעותי להתפתחות זיהומים. 
  • פיסטולה גסטרו קולית- פיסטולה המחברת בין הקיבה לבין המעי הגס וגורמת למעקף שגורם למזון לדלג על המעי הדק. התסמינים יהיו תת ספיגה וכתוצאה מכך כאבי בטן וירידה במשקל. 
  • פיסטולה אנטרו וזיקלית- פיסטולה המחברת בין המעי הדק לשלפוחית השתן וגורמת לתוכן המעי לדלוף לשלפוחית השתן. כתוצאה מכך עלול להיגרם שתם צואתי וזיהומים במערכת השתן. 

 

ד"ר מור מצליח

ד"ר מור מצליח

ד"ר מור מומחית לכירוגיה כללית עם התמחות בתחומים נלווים. מור בעלת ניסיון עשיר מאד בתחום של למעלה מ 15 שנה בהם עסקה בניתוחים שונים ופורומים מקצועיים

חייג עכשיו!
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!