טחורים בקרוהן – התסמינים ושיטות הטיפול

צרו איתנו קשר

*טיפול טבעי נגד טחורים

טחורים במחלת קרוהןמחלת קרוהן היא מחלה מעי דלקתית הגורמת לדלקת במערכת העיכול, ועשויה להוביל לכאבי בטן, שלשולים חמורים, עייפות, ירידה במשקל ותת תזונה.

דלקת הנגרמת כתוצאה ממחלת קרוהן עשויה לגרום להפרעות חמורות במערכת העיכול. ולהתפשט עמוק לשכבות רקמות המעי הגס.

במקרים בהם אדם סובל מטחורים במקביל למחלה, הוא עלול לחוות תסמיני כאב מתישים, העלולים לעתים להתפתח לסיבוכים מסכני חיים. למרות שלא קיימת תרופה ידועה למחלת קרוהן, קיימים טיפולים זמינים לטחורים. שילוב הטיפולים בקרוהן עם הטיפול בטחורים יכול להפחית במידה ניכרת את התסמינים והסימנים, ואף להוביל להפוגה ממושכת. עם הטיפול המתאים, ניתן להשיב את התפקוד.

גורמים לטחורים בקרוהן

חוסר הקפדה על תזונה מתאימה לקרוהן, בשילוב עם מתח נפשי, עשויים להיות אחראים להתפתחות טחורים בקרוהן. גורמים נוספים, כגון תורשה ומערכת חיסונית פגומה, עשויים להיות אחראים להתפתחות שני המצבים במקביל.

מערכת החיסון – וירוסים או חיידקים עלולים לגרום לטחורים. כשהמערכת החיסונית מנסה להילחם במיקרואורגניזם פולש, תגובה חיסונית חריגה גורמת למערכת החיסונית לתקוף גם את התאים בדרכי העיכול.

תורשה – קרוהן נפוצה יותר בקרב אנשים שיש להם קרובי משפחה עם המחלה, ולכן הגנים משמעותיים לרגישות היתר. יחד עם זאת, לרוב חולי קרוהן אין היסטוריה משפחתית של המחלה.

תסמיני טחורים במחלת קרוהן

חלק מהאנשים הסובלים משני המצבים, חווים תסמינים המשפיעים על המעי הדק. חולים אחרים חווים תסמינים הקשורים למעי הגס. החלקים הנפוצים ביותר המושפעים ממחלת קרוהן הם החלק האחרון של המעי הדק והמעי הגס. תסמיני וסימני טחורים במחלת קרוהן עשויים לנוע בין מתונים לחמורים. הם מתפתחים בהדרגה, אך לעתים מגיעים באופן פתאומי ללא אזהרה. יתכנו אף תקופות ללא תסמינים או סימנים, הנקראות הפוגה.

התסמינים והסימנים עשויים לכלול:

  • שלשולים
  • חום גבוה
  • עייפות
  • כאבי בטן והתכווצויות
  • טחורים מדממים
  • תיאבון מופחת וירידה במשקל
  • דלקת הכבד או צינורות המרה
  • כאב או ניקוז ליד או סביב פי הטבעת, עקב דלקת עור, הנקראת פיסטולה.

טיפול בקרוהן ובטחורים

לא קיימת כיום תרופה לקרוהן, ולא ולא קיים טיפול אחד לטחורים, שמתאים לכולם. מטרת הטיפול הרפואי היא להפחית את הדלקת המפעילה את התסמינים והסימנים. הטיפול מיועד אף לשיפור המצב הבריאותי לטווח הארוך באמצעות הגבלת הסיבוכים. במקרה הטוב, הטיפול עלול להוביל להקלת התסמינים, ולהפוגה לטווח הארוך.

תרופות אנטי דלקתיות

ברוב המקרים, תרופות אלו הן הצעד הראשון בטיפול במחלת קרוהן. הן כוללות:

קורטיקוסטרואידים

כגון פרדניזון ובודסוניד, שיכולים לסייע בהפחתת הדלקת בגוף, אך אינם עובדים עבור כל חולה. רופאים נוטים להשתמש בהן רק כשהחולים אינם מגיבים לטיפולים אחרים.

קורטיקוסטרואידים עשויים לשמש לטווח הקצר, לתקופה של שלושה עד ארבעה חודשים, לשיפור התסמינים והשגת הפוגה. הם משמשים אף בשילוב עם תרופות לדיכוי מערכת החיסון.

מדכאי מערכת החיסון – תרופות אלו מפחיתות גם דלקת, אך מכוונות את המערכת החיסונית, שמייצרת את החומרים הגורמים לדלקת. לחלק מהאנשים, שילוב תרופות אלו עובד טוב יותר מאשר תרופה אחת בלבד.

מטוטרקסט – תרופה זו משמשת ברוב המקרים לחולי קרוהן שאינם מגיבים היטב לתרופות אחרות. יש להקפיד על מעקב רפואי צמוד להתרחשות תופעות לוואי.

מניעת טחורים בקרוהן

קרוהן כשלעצמה הינה מחלה מאתגרת. הופעה של טחורים בקרוהן עלולה להחמיר את מצב החולה ולהגביר את הסבל שלו, לכן כדאי לעשות הכל כדי להימנע מהופעתם.

מניעה על ידי תזונה

טחורים בקרוהן בפרט וטחורים בכלל עלולים להיווצר, בין היתר, ממאמץ יתר בעת מתן צואה. לכן, הקפדה על תזונה מתאימה היא קריטית במניעת הופעת טחורים. על חולי קרוהן להתייעץ עם הרופא המטפל ו/או תזונאית המומחית במחלה, כיצד לשלב מזונות העשויים לייצר צואה רכה. ידוע כי שילוב של פירות וירקות, כמו כן שמנים בריאים (לדוגמא, שמן זית ושמן אבוקדו) יעילים מאד בנושא.

מניעת טחורים לאחר לידה

טחורים בקרוהן יכולים להופיע גם בשגרה אך גם כתוצאה מטריגר כלשהו – למשל, הריון ולידה. במהלך ההיריון, חלים שינויים בנפח הדם ותנודות הורמונליות רבות. אלו עלולים להגביר את הסיכון להופעת טחורים. סיכוי זה עולה משמעותית לאחר הלידה; במהלך הלידה, עקב הלחיצות שמבצעת האישה, עולה הלחץ התוך-בטני ורצפת האגן עלולה להיפגע. רצפת אגן חלשה הינה אחד הגורמים המוכרים ביותר להופעת טחורים. על מנת להימנע מתענוג מפוקפק זה, מומלץ להיוועץ בפיזיותרפיסטית רצפת אגן עוד במהלך ההיריון – אשת מקצוע זו תוכל להנחות אותך כיצד לבצע תרגילים אשר ימנעו את כל הסאגה.

מניעת טחורים באמצעים טבעיים

הופעה של טחורים בקרוהן עלולה ליצור סטרס נוסף, דבר שיחמיר ואף יגביר את הופעת הטחורים. כלומר, עלייך קודם כל להרגיע את הגוף והנפש כטיפול מרכזי. רפלקסולוגיה, טיפול בגוף באמצעות לחיצות מדויקות ביזור הרלוונטי בכף הרגל, עשויה להשרות שלווה ולשחרר חסימות. הפצת ריח לבנדר בבית ובמיוחד בחדר האמבטיה והשירותים יכול לסייע להרגעה – שמן ארומטי זה ידוע כבעל יכולת לאזן את מערכת העצבים המרכזית.

לסיכום אם אתם סובלים מטחורים כתוצאה ממחלת הקרוהן או מכל סיבה אחרת כמו הריון, אחרי לידה, חוסר איזון כזה או אחר, מומלץ לטפל בבעיה בצורה יסודית, זאת במטרה שניתן יהיה למנוע החמרה של המצב. יש לשים דגש על טיפול ראוי בהתאם למצב ובהתאם לחומרה הבעיה שלכם באופן ספיציפי. 

ד"ר מור מצליח

ד"ר מור מצליח

ד"ר מור מומחית לכירוגיה כללית עם התמחות בתחומים נלווים. מור בעלת ניסיון עשיר מאד בתחום של למעלה מ 15 שנה בהם עסקה בניתוחים שונים ופורומים מקצועיים

חייג עכשיו!
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!